Nyresten

Information til patienter, pårørende & andre interesserede

Sidebar
Menu
Renal Tubulær Acidose (RTA)

Syreophobning som skyldes at nyrerne ikke kan udskille syre normalt.
Nyrerne regulerer kroppens syre-base balance. Hvis nyrerne ikke kan udskille syre sker der en ophobning af syre i kroppen (acidose).

Dette kan medfører svær nyrestenssygdom og forkalkninger i nyrevævet (nefrokalcinose) da der er forhøjet udskillelse af kalk i urinen og et lavt indhold af citrat (som hæmmer stendannelse). Sten består typisk af calciumfosfat.
Stacks Image 4469
CT skanning af patient med nefrocalcinose pga renal tubulær acidose. Der ses svære forkalkninger (stendannelse) i selve nyrevævet (= nefrocalcinose).

Årsag:

Er som regel en medfødt tilstand.
Kan desuden opstå som bivirkning til medicin af typen topiramat, som anvendes til epilepsi og migræne.

Forekomst:
Er en sjælden årsag til nyresten.

Diagnose og fund:
Findes i en komplet og en inkomplet form.
Eftersom nyren ikke kan udskille syre i urinen, er urinen typisk altid basisk. Urin-pH vil aldrig være mindre end 5,8. Nyresten vil da bestå af calcium-fosfat.
Den komplette form viser sig allerede i barnealder og medfører svær stendannelse (nefrocalcinose). Den inkomplette form viser sig i voksenalder og mildere grad af nyresten.
Døgnurin viser lav udskillelse af citrat og høj udskillelse af kalk.
Ved den komplette form findes pH i blodet lavt, og der vil typisk være lavt indhold af kalium og højt indhold af klorid i blodet.
Kan medføre afkalkning af knogler (osteoporose).

Behandling og forebyggelse:
For at modvirke syreophobningen (acidosen) består behandlingen i at tilføre base. Dette kan f.eks. gøres med kaliumcitrat (Acalka).
Menu